De meest gestelde vragen over gezondheid met name over voeding en sport.

Wat is een calorie?

De eenheid voor hoeveelheid energie. Om precies te zijn de energie dat nodig is om één gram water te verhitten met één graden Celsius. Het woord is afgeleid van het Latijns woord calor wat warmte betekent. Deze wordt afgekort als cal, maar op voedingsmiddelen is het uitgedrukt in kilocalorieën (kcal)

Wat is het verschil tussen een calorie en een kilocalorie?

Deze termen worden eigenlijk door elkaar gebruikt. Wij hebben geleerd dat 1 kilogram gelijk is aan 1000 gram, dus is 1 kilocalorie = 1000 calorieën. Maar in het geval van de eenheid calorie, kun je beide als hetzelfde beschouwen, omdat op alle etiketten energie in kilocalorieën wordt aangegeven. Kilocalorie wordt afgekort als kcal.  

Welke voedingsstoffen leveren calorieën?

De energie uit ons voeding wordt gehaald uit voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, alcohol en vezels. Alcohol kan pas gezond zijn als er maximaal 2 glazen alcohol (geef de voorkeur aan wijn, bier of cider) op tijd en stond wordt geconsumeerd als je dat zo graag lust.

De energie per voedingsstof verschilt:

  • 1 gram vet levert 9 kilocalorieën
  • 1 gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën
  • 1 gram eiwit levert 4 kilocalorieën
  • 1 gram vezels levert 2 kilocalorieën
  • 1 gram of milliliter (ml) alcohol levert 7 kilocalorieën

Vitaminen, mineralen en water bevatten geen calorieën, maar zijn onmisbaar om in leven te blijven en om te functioneren. Er zijn voldoende websites online waar je calorieën per product kan meten of lees het voedingswaarde tabel op het etiket van elk product.

Hoeveel calorieën heb je nodig?

Dat hangt helemaal af van je leeftijd, geslacht en de hoeveelheid beweging. Leeftijd: Hoe ouder je bent. Hoe trager je stofwisseling. Hoe trager je lichaam eten verteert en verbrandt. Geslacht: Mannen moeten gemiddeld meer calorieën binnenkrijgen, omdat ze relatief meer spierweefsels bevatten. Gemiddeld 500 calorieën extra.

Daardoor kan een man in rust relatief nog calorieën verbranden.

Hoeveelheid beweging: Niet met elke vorm van beweging of sport kun je dezelfde calorieën verbranden. Sowieso moeten intensief bewegende sporters voldoende calorieën innemen.

Tip: Krachttraining zorgt wel voor meer spierweefsel, waardoor je tijdens het rusten extra calorieën kan verbranden.

Bijvoorbeeld een vrouw die een zittend beroep heeft en weinig beweegt in haar vrije tijd heeft gemiddeld 2000 calorieën nodig, terwijl de man met dezelfde inactieve levensstijl 2500 calorieën nodig heeft.

Wat gebeurt er met de calorieën die je binnenkrijgt?

Heeft je lichaam direct energie nodig? Dan gaan de ingenomen calorieën gelijk naar de organen die dat hard nodig hebben. Wat te veel is wordt opgeslagen als vet. In de spieren en lever zit er ook een kleine voorraad voor energie, die ze glycogeen noemen.  Glycogeen en vetweefsel dat opgeslagen is wordt dan bij een vorm van inspanning of langdurig sporten gebruikt als energie. Ook als je enkele uren niets eet.

Waarom is overgewicht zijn ongezond?

Het oplopen van verschillende soorten ziektes is groter wanneer je dik bent. De negatieve gevolgen die jouw leven onaangenaam kunnen maken zijn: diabetes (suikerziekte), verhoogde cholesterolgehalte (LDL is die slechte), verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker, klachten bij bewegingsapparaat (pijn door overbelaste knieën, heupen, rugklachten en jicht), kortademigheid, huidproblemen etc. Gewoon veel om op te noemen.