Tjap Tjoy met gamba's

Binnen 10 minuten dampend op tafel

Slechts één pannetje nodig...

Gamba's zij reuze garnalen die lekkerder zijn dan gewone garnalen. Erg goede gamba's kunt u kopen bij Aldi in de diepvriesafdeling. Om ze te ontdooien moet u ze ruim 2 uur buiten de koelkast zetten anders afspoelen onder lauw water.
Verder nodig voor twee personen: Een ui, een paprika, pakje taugé, een runderbouillon blokje, wokolie (of zonnebloemolie) twee eetlepels maizena of aardappelzetmeel, een halve theelepel sambal en eventueel twee teentjes knoflook
Maak eerst een bouillon van een halve liter kokend water met een bouillon blokje. Zet deze even apart. Maak van een half kopje koud water en twee eetlepel maizena een papje en zet deze ook even apart. Bak de ontdooide gamba's in de olie tot ze na ongeveer 3 minuten lichtbruin zijn. Leg ze dan even apart.
In de gloeiend hete olie doet u nu de grof gesneden ui, paprika en eventueel de knoflook en wok deze ongeveer 2 minuten tot de ui glazig en lichtbruin wordt. Giet eventueel overtollig olie uit de pan.
Nu kan de taugé en sambal er bij. Schep alles ongeveer 10 seconden om. Houd het vuur onder de pan hoog....
Tenslotte kunnen de gamba's weer terug. Even omroeren..maximaal 10 seconden
Giet nu het bouillon in de pan.
Blijf roeren tot alles kookt. Ook niet langer dan 10 seconden
Giet tenslotte het maizenapapje erbij en roer alles nog een keer om. Niet langer dan 5 seconden...
De taugé moet nu nog steeds knapperig zijn.
Dien de Tjap Tjoy op met gekookte witte rijst.
 
Indien u niet van gamba's of garnalen houdt,neem dan ongeveer 1 ons dun gesneden plakjes van een hamlapje en kook deze samen met het bouillon. Na 5 minuten koken haalt u het vlees uit de bouillon en doe deze net als de gamba's als laatste bij de groenten.

De wokolie moet altijd zeer heet zijn anders trekt de olie in de groente en wordt deze niet knapperig maar vies vet....Dus geen groente koken in olie maar schroeien !!!
Zodra de groente in de olie komt moet het een heleboel herrie geven, de buren moeten horen dat u aan het wokken bent !!!

Op de camping dus geen Skottebray!!! Die is allen voor vieze kleffe gerechten.

Terug