Happie Nas

Nasi Goreng zonder Conimex (en zo hoort het ook !)

Even 2,5 kilo maken...kost bijna net zo veel tijd als een halve kilo !

Benodigdheden voor 2,5 kilo: 2 pakken snelkookrijst, 4 ons magere speklapjes, 2 middelgrote preien, 4 eieren, 2 uien, bakje taugé.
Dan wokolie, sambal, kerrie, smaakverfijner, ketjap en vetsin
De speklapjes licht inzouten en daarna zonder boter of olie in een koekenpan bruin bakken
Het vrij gekomen vet van de speklapjes kunt u nu lekker gebruiken om de fijn gesneden uien in te bakken.
Voeg tijdens het bakken een theelepel kerrie, een thee lepel sambal en een eetlepel ketjap toe. Wanneer de uien gereed zijn kunnen deze uit de pan.
Nu een eetlepel wokolie in de pan en wanneer deze heet is geworden kan de fijngesneden prei erin gefruit worden. Een paar flinke scheuten smaakverfijner er bij...
Voeg de laatste minuut de fijngesneden taugé er aan toe. Het bakken van de prei en taugé niet langer dan 2 minuten..
U heeft nu vier borden met gerechten gereed staan...1. de gefijn gesneden speklapjes, 2. de gebakken prei met taugé, 3. de gebakken uien en 4. een bord met gesneden gebakken eieren (Deze eieren eerst klutsen voor u ze gaat bakken)
Deze 4 gerechten kunnen nu bij elkaar in een schaal of pan door elkaar gemengt worden.
De kunst van goede Nasi Goreng is het bakken van de rijst. Deze dient koud te zijn dus kunt u het beste de twee pakken rijst een dag eerder koken.

Verhit een wokpan met een flinke scheut wokolie (half kopje). Wees niet bang dat de olie te heet wordt. Als de olie gaat dampen kan de koude rijst in de pan. Hoe meer herrie hoe beter. Voeg direct een thee lepel vetsin bij de rijst.

Blijf minimaal 10 minuten met twee lepels of spatels de rijst omroeren tot dat het knapperig en droog is geworden. Omdat twee pakken rijst teveel is om in één keer op te piepen, doen we eerst de helft....
Koude rijst in wit hete olie....
Om de halve minuut de zaak even lekker door elkaar scheppen
Met deze 2,5 kilo Nasi kunt u de vriezer helemaal optoppen...
Met 1 kilo kunt u b.v. 25 nasi schijven maken. (Zie daarvoor het recept voor nasischijven)
U kunt ook 10 zakjes met 250 gram nasi in de vriezer stoppen.
Nasi is ideaal als vervanger voor een middagbroodmaaltijd thuis. Evenveel voedingsstoffen maar wel goedkoper en lekkerder.>

Kosten: bij elkaar nog geen 6 euro, dus elk portie nasi kost u het vermogen van 60 cent !
Terug
Na tien minuten piepen kan de halve schaal/pan met gerechten erbij gevoegd worden
Dan alles lekker door elkaar roeren en een minuutje opwarmen.