Kroketten voor dummies !!

Beter, lekkerder, veel goedkoper en voedzamer dan elke supermarktkroket !

Maak er gelijk een stuk of 40 !!! Het kost bijna evenveel tijd om er 40 te maken dan 20.

Benodigdheden voor 40 stuks: Ongeveer 800 gram magere runderlappen, drie eieren, zelfgemaakte (zie recept paneermeel) of desnoods gekochte glutenvrije paneermeel, twee bouillonblokjes voor 1,5 liter bouillon, een pakje margarine, 350 gram glutenvrij meel.
Ouderwets draadjesvlees kunt u het beste de avond ervoor maken. Braad het vlees aan en laat het vervolgens 2 uur lang op een laag pitje sudderen.
Trek het vlees m.b.v. twee vorken uit elkaar. Niet te grof anders krijgt u "bonken vlees" in de kroket.
Smelt de boter in een pan, laat het niet te heet worden. Laat het vuur laag tijdens de hele kooksessie....
Wanneer de boter gesmolten is voeg dan het meel langzaam toe, blijf roeren !!!
Wanneer het geheel een stevige roerbare massa is geworden heeft u voldoende meel toegevoegd (350gram dus....)
Voeg nu de bouillon langzaam toe en blijf roeren...Vuurtje op een laag pitje houden.
Spierballen is nodig of een mixer met deeghaken.
Nadat de 1,5 liter bouillon is toegevoegd is de pan al aardig vol met een stevige brij. (kan ook als tegellijm gebruikt worden)
De stevige brij kan nu bij het vlees gevoegd worden. Hierna met de mixer of pollepel alles door elkaar mengen.
Nu minimaal een uurtje rust voor beide partijen totdat iedereen afgekoeld is.
Snijd met een mes de inhoud in gelijke delen. Maak met de hand van elk deel een balletje en rol deze daarna in de vorm van een kroket.
Rol de kroket door het paneermeel
Wanneer alle kroketten hun paneermeelbadje gehad hebben...
rol ze dan even door het geklutste ei om vervolgens nog eenmaal door de paneermeel te rollen.
Kosten:
Rundvlees 800 gram ...8 euro
Pakje paneermeel.......3 euro
350 gram glutenvrij meel...2 euro
Boter, twee eieren en twee bouillonblokjes,
water en elektriciteit nog geen ...2 euro
 
Totaal maximaal 15 euro voor 40 kroketten
nog geen 38 cent per stuk !!!
In plaats van rundvlees kunt u ook kalfsvlees gebruiken.
In plaats van kroketten kunt u natuurlijk ook ronde balletjes draaien. Dan heten ze bitterballen !!

Attentie !!! Op de foto staat een pakje bouillonblokjes van Albert Heijn afgebeeld. Deze zijn inmiddels niet meer glutenvrij. Voor glutenvrije bouillonblokjes kijk naar Livaad on line !!

Terug
 
De kroketten kunnen nu de driepvries in...